Mijn nasi basisrecept (& ook geschikt voor bami)

Zoals jullie misschien wel weten ben ik gek op nasi! Hiervoor gebruik ik tegenwoordig mijn eigen nasi basisrecept. Het leek me leuk om jullie met dit recept te inspireren! En daarnaast is het op deze manier niet duur, dus extra leuk om te maken.

nasi basisrecept

Wanneer ik nasi maak is dit meestal voor een aantal dagen of voor meer personen. De hoeveelheid is dus gebaseerd om meerdere personen om een goede wokpan te kunnen vullen. De meeste groentes koop ik los, omdat het een stuk goedkoper is. En dit recept zou je ook kunnen gebruiken voor bami!

De basisingrediënten:

  • 1 grote ui
  • 1 prei
  • een teentje knoflook
  • half zakje geraspte wortelen, of 2 grote wortelen
  • voor 4 personen rijst
  • gehakt
  • braadboter
  • ketjap manis
  • kruiden naar smaak: peper, zout, knoflookpoeder

Mijn nasi basisrecept

Het eerste wat ik altijd doe is de groentes snijden en in kommetjes verdelen. De wortels in kleine stukjes, de prei in dunne reepjes en de ui fijn gesnipperd. De knoflook pers ik alvast en doe ik in het bakje van de ui.

Vervolgens zet ik een klein pannetje op met heet water en hierin doe ik de stukjes wortel. Wanneer deze de kook net hebben geraakt zet ik hem weer af, zo zijn ze al wat zachter wanneer het de wok in gaat. Daarna meet ik met een bakje van het voedingscentrum rijst voor 4 personen af. Dit kun je ook prima met een koffie kopje doen! 1 vol koffie kopje per persoon.

Ik doe heet water in een pan en zet dit op het fornuis en wacht tot het begint met koken. Wanneer het water kookt kan hier de rijst in en laat je het koken zolang als dat op de verpakking staat.
Ondertussen zet ik de wokpan op het fornuis en laat ik de boter hierin smelten. Ik bak de ui en knoflook aan en vervolgens doe ik het gehakt erbij. Dit bak ik rul. Daarna doe ik alle groente erbij en bak ik dit goed aan. Vervolgens voeg ik de kruiden toe en een scheutje ketjap manis. Dit laat ik nog even bakken en wanneer de rijst gaar is en afgegoten doe ik dit in de wokpan erbij. Ik meng het geheel door elkaar en dan is het een kwestie van proeven. Als je de ketjap manis niet terug proeft kun je een beetje toevoegen, maar niet teveel dan wordt het erg zout. Been there, done that!

En als het geheel dan naar jouw smaak is, is het smakelijk eten!

Tips:

  • Vervang het gehakt door hamblokjes, spekjes of gewoon zonder vlees.
  • De groentes in bakjes doe ik om de rust in mijn hoofd te kunnen bewaren. Anders krijg ik Swedish Chef praktijken en geloof me dat is niet handig haha.
  • Maak er wat satésaus bij en/of met satéstokjes
  • Doe er als groente nog wat taugé doorheen

En dat was het recept alweer! Wat zit er bij jullie standaard in de nasi? En wat vonden jullie van het idee nasi basisrecept? Ik ben benieuwd!

Volg je me al via FacebookInstagram en/of Twitter? Zou ik heel leuk vinden!

Geef een reactie