2   27
14   75
11   60
12   74
14   66
21   81
8   53

Als je gewicht ineens meer betekent dan een getal

gewicht astma weegschaal

Als er een onderwerp is waarmee je me makkelijk tegen het plafond aan krijgt dan is het wel gewicht. En dan met name de cijfertjes op de weegschaal. Want in mijn optiek zijn het slechts cijfers, voor mijn gevoel is de huidige samenleving daar ook steeds meer op ingesteld. Maar in de behandelkamer blijkt anders.

Astma controle

Zo ging ik afgelopen maandag goed gemutst richting de praktijkverpleegkundige van onze huisartspraktijk. Ik had een afspraak om mijn astma weer even onder de loep te nemen. Eigenlijk gewoon een jaarlijkse APK. Dan wordt er gekeken naar hoe het gaat, of er dingen veranderd zijn in het afgelopen jaar en wat mijn zuurstofgehalte is. Nu is dat laatste eens in de 2 jaar geworden, wat voor mij ook prima is, want ik word er niet vrolijk van om een klemmetje op mijn neus te hebben en dan in een pijp blazen.

Sport je er ook naast?

gewicht postbezorger

Maar goed, naarmate ons gesprek vorderde raakte ik al langzaam geïrriteerd. Zo vroeg ze me of ik iets deed aan sporten. Ik gaf aan dat ik postbezorgster ben en dus op vrijwel dagelijkse basis heel veel loop en fiets. Ze vroeg me of ik daarnaast nog aan iets van sporten deed. Op een toon alsof werken bij de post heel simpel is en totaal niet arbeidsintensief. Ik vind het heerlijk werk, maar dat het arbeidsintensief is hoef ik niet meer onder stoelen of banken te schuiven. Ik brabbelde er maar achteraan dat ik binnenkort met een revalidatietraject start en daar veel krachttraining bij komt kijken. Dat klopt ook, maar nu voelde het meer alsof ik iets goed moest praten.

Kook je wel?

nasi

Nou goed, daar kwam het onderwerp waar ook deze blogpost over gaat. Gewicht.. Ze vroeg me of ik stabiel was gebleven. In mijn optiek was dat redelijk. Maar toch mocht ik op de weegschaal gaan staan. Het gewicht van de vorige keer was een inschatting die ik maakte aan de hand van wat ik de laatste keer op de weegschaal bij de fitness had zien staan. Dit keer moest ik er wel op gaan staan en stond er met correctie van kleding en schoenen 6kg meer op de teller. Nu vond ik dit al vreemd, want bij mijn fysiotherapeut stond er 4kg meer op de teller. Maar enigszins flabbergasted ging ik weer zitten op mijn stoel. Ze vond 6kg op 1 jaar heel veel en begon me vragen te stellen als “kook je wel?”, “heb je dan veel gesnoept afgelopen jaar?”.

Ik legde haar uit dat ik leef onder het motto ‘doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg!’. Dat ik wel degelijk kook en dat ik heel misschien iets meer had gesnoept. Ondertussen maakte die vragen me ontzettend boos. Want weet je, dit kan een gigantische trigger zijn voor iemand. Je hoeft maar net iemand voor je neus te hebben zitten die ’s middags zich af zit te vragen of ze nu wel of niet nog wat kan pakken om te eten. Zulk soort opmerkingen zijn de ideale trigger om iemand omver te duwen. En ik kan het weten. Maar goed, op zo’n moment zit je met een mond vol tanden, brabbel je over je motto en zeg je dat je er zelf ook echt niet blij mee bent dat het zo is.

Gewicht is slechts een getal

Maar weet je, dat gewicht, dat getal, is slechts een getal. Het is zoveel belangrijker dat je gewoon goed in je vel zit, dat het mentaal en fysiek gezien verder gewoon goed met je gaat. Met mijn astma heb ik absoluut niks te klagen. Met behulp van mijn medicijnen die ik al zo lang als ik me kan herinneren gebruik gaat het goed. En daar gaat dan op zo’n moment de volledige aandacht vanaf. Want met die paar kilo meer kan ik wel meer last krijgen, was haar wijsheid. En dat kan inderdaad,  maar toen ik er nog ruim 10kg meer woog was dat ook niet het geval. Mijn astma was onder controle.

Het liefst had ik haar voor een dag naar mijn collega’s gestuurd bij hun praktijk om de hoek. Maar laten we daar maar niet aan beginnen. Ik ga in ieder geval zorgen dat ik de volgende keer weer bij de ander op bezoek mag. Dat de opmerking “gewicht in de gaten houden” weer uit mijn dossier verdwijnt en de astma net zo goed is als anders. En dat allemaal door gewoon mijn ding te doen. Niet meer en niet minder.

En wat ik jou vooral wil meegeven is dat je je niet ondersteboven moet laten halen door iemand die een waarheid baseert op slechts getallen. Want dat heb je echt niet nodig!

Volg Bij Zus ook op InstagramFacebook of Pinterest om op de hoogte te blijven van de nieuwste updates!

Volg:

10 Reacties

 1. Roos
  september 23, 2021 / 10:21 am

  Getallen… Belangrijk is dat jij je goed voelt, lekker in je vel zit. Alles onder eigen contrôle houden, er voor zorgen dat lichaam en geest in balans zijn, dát is belangrijk! Houd de regie over je eigen gewicht.

  • BijZus
   Auteur
   september 23, 2021 / 10:03 pm

   Zo is dat!

 2. september 23, 2021 / 10:51 am

  Goed zo Kelly een weegschaal is altijd fout geeft altijd verkeerde gewichten aan Dus weg dat ding Het ga je goed verder knuf

  • BijZus
   Auteur
   september 23, 2021 / 10:03 pm

   Zo is dat tante Chris! Knuf terug

 3. Nancy
  september 23, 2021 / 12:29 pm

  Dankjewel voor het delen van je verhaal.
  Vreselijk zijn de getallen op een weegschaal.
  Nooit kon ik voldoen aan t ideaal plaatje en al helemaal niet aan het getal. En dat terwijl er met mijn maat 42/44 niks mis is.
  Jarenlang heeft het mijn leven negatief beïnvloed totdat iik er achter kwam dat ik mezelf mooi moest vinden en liefhebben voordat anderen dat doen.
  Een heel innerlijk proces volgde en sindsdien sta ik niet meer op een weegschaal en vind ik mezelf prachtig met al mijn rondingen.
  Vorig jaar een fotoshoot gedaan in lingerie, prachtig en had ik veel eerder moeten doen.
  Jij bent gelukkig al zoveel verder….
  Ine ook ik kook zelf zo gezond en vers mogelijk, ik sport, wandel, fiets en ook ik heb astma ( wat los staat van gewicht) neem vitaminen en mineralen.
  En volgens mijn BMI ben ik al bijna dood.
  Schandalig om zo het gesprek aan te gaan zonder zich bewust te zijn van het onbewust met je doet.
  Ieder mens is anders en uniek en laten we dat vooral zo houden.
  Wees blij en dankbaar met je mooie lijf!

  Dankjewel voor je pure schrijven
  Liefs Nancy

  • Mama
   september 23, 2021 / 9:48 pm

   ❤ wat eeb lieve reacties allemaal Kelly. Zo blij dat je het gedeeld hebt. Jouw schrijven doet ook voor anderen heel veel goed meis.
   Trots op je.
   Ik hoop dat mensen van die praktijk dit allemaal lezen.
   Een leer voor een praktijk ondersteuner. Dit was namelijk niet ondersteunen. Dit was bang maken om nog naar een arts te gaan.
   Meis toppertje. Well done en blijf asjeblieft jezelf.
   Love ya hun’ xxx ❤

   • BijZus
    Auteur
    september 23, 2021 / 9:58 pm

    Zeg dat wel ❤️ Ik ben blij dat ik zo voor iedereen die wil wat ruimte heb kunnen geven om te delen en om herkenning te laten zien! Dankjewel mama! Ik hoop het ergens ook. Wellicht geeft het inzicht om het anders aan te pakken! Dankjewel ❤️ zal ik zeker doen! Love ya too xxx❤️

  • BijZus
   Auteur
   september 23, 2021 / 10:02 pm

   Dankjewel voor je prachtige reactie! Wat een reis heb je gemaakt en wat ben ik blij voor je dat je nu zo erin staat. En wauw, een fotoshoot in lingerie.. Dat vind ik zo knap!! Het is bizar hoe het in elkaar steekt, maar ik blijf hopen dat er een draai in komt als nog meer mensen er zo in gaan staan als wij.

   Ik doe het met heel veel liefde! Jij bedankt voor het zo open hier te delen, vind ik ontzettend gaaf.
   Liefs, Kelly

 4. Mandy
  september 23, 2021 / 10:12 pm

  Precies hierdoor durf ik niet meer naar de dokter. Ik heb al jaren schouderpijn, durfde ik gewoon mee heen. Helaas ging mijn dokter stoppen maar ik had slijm beurs ontstekingen in beide schouders. Prikken in gehad en van alles. Op een gegeven moment hield ik de pijn niet meer en weer opnieuw naar de (nieuwe) dokter. Die zei dat het door mn gewicht kwam. En subtiele hintjes dat diëtiste vergoed werd. Ik kwam voor mn schouders..???wat zouden ze tegen dunne mensen gezegd hebben? Ik durfde al nooit naar de dokter, ging ik eindelijk over de drempel voor mn schouders, begint ze weer over mn gewicht. Nu ga ik al helemaal nooit meer. Die mensen moeten eens beseffen wat ze verzieken.

  • BijZus
   Auteur
   september 23, 2021 / 10:30 pm

   Jeetje wat een verhaal! Ik begrijp goed waarom je er niet meer heen gaat. Ik denk zelfs dat je niet de enige bent hierin. Zo gek, triest en jammer dat het zo makkelijk op één ding wordt weggeschoven.. Misschien dat een andere praktijk er wel op een open manier naar wilt kijken? Heel veel sterkte en beterschap in ieder geval ❤️

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: