2   28
14   75
11   60
12   74
14   66
21   81
8   53

Bij Zus' adventskalender 2019 gedachte over jaloezie en gunnen

Bij Zus' adventskalender 2019 gedachte over jaloezie en gunnen

In het kader van kerstgedachtes wil ik graag mijn gedachte over iets delen. Een gedachte die gaat over de jaloezie bij mensen, het onbegrip en daar naar handelen en ook het misgunnen van dingen. En hoe we er in mijn ogen mee om zouden kunnen gaan.

Uit jaloezie handelen

gedachte

Laat ik bij het begin van mijn gedachte beginnen. Het is begonnen aan het begin van de avond toen ik een van mijn favoriete Instagramprofielen voorbij zag komen. De moeder van een gezin deelt daar hun dagelijkse wel en wee. En aangezien het een gezin is vol avontuur en bedrijvigheid vind ik dat prachtig om te volgen. Inspirerend en motiverend, mensen met een hart van goud, harde werkers en ouders die in mijn ogen hun kinderen echt heel veel moois meegeven. En dan vooral in de zin van mindset en hoe je met mensen om moet gaan.

Vanavond kwam er weer een post voorbij. Dit maal alleen geen dagboek. Het was een post over haatbrieven die ze hadden gehad. Brieven en kaarten waar mijn maag van omdraaide. Geschreven vanuit een oogpunt vol van jaloezie en misschien ook wel onbegrip en misgunnen. Geschreven door mensen die vele malen beter hadden moeten weten. En ook kinderen die al lang door hun ouders hadden moeten worden begeleid. En dan gaat mijn hoofd natuurlijk draaien.. Waar bemoeit iemand zich mee? Dat is dan vraag 1. Hoe komen ze erop? Dat is vraag 2. En hoe haal je het in je hoofd om dat met iemand op deze manier te delen?.

Ikke, ikke, ikke

Ik snap het gewoon niet. In zijn algemeenheid niet. En dit is dan eigenlijk gewoon meer een voorbeeld dan wat anders. Je ziet het namelijk overal! Niemand gunt elkaar meer wat. Niet die ene plek in de rij bij de kassa. Niet die ene plek op de weg, want owee als we 5 minuten later in de stad zijn. Niet het succes op het werk of met je eigen bedrijf. Of die 1e plaats bij een wedstrijd of een gezellig spelletje. Of de financiële ruimte die men krijgt door zelf ergens heel hard voor te werken. En ook onder de influencers zie je het terug. Het is allemaal maar ikke, ikke, ikke. En dat geven we de jeugd nu ook mee.

Begrijp me niet verkeerd, ik maak me er soms onbewust ook schuldig aan. Maar dit gaat toch eigenlijk veel te ver. Uit jaloezie handelen om jezelf beter te voelen of de ander naar beneden te helpen. De boodschap uit de Instagram post was dan ook om elkaar gewoon alles te gunnen. En dat vond ik zelf een hele mooie kerstgedachte. Als we elkaar het beste gunnen wordt daar de wereld eigenlijk alleen maar mooier van. Want uiteindelijk, aan het eind van de liedjes, zal positiviteit toch winnen. Daarnaast denk ik ook dat wanneer je iets niet snapt je niet moet handelen vanuit gedachte. Maak het bespreekbaar! Door onbegrip kun je de meest verkeerde opmerkingen geven. Vanuit eigen gedachte kan het al helemaal mis gaan.

Mijn gedachte

gedachte

We zouden blij moeten zijn met wat we hebben en elkaar ook het geluk moeten gunnen. Wanneer je iets niet hebt wat de ander wel heeft moet je kijken wat je kan veranderen om in diezelfde positie te komen. En natuurlijk zijn er bepaalde dingen die soms gewoon niet vanzelfsprekend zijn. En ja, dan kan je wel eens denken “Had ik dat ook maar!”, maar gun het die ander dan toch. Als je ergens hard voor werkt, dan komt je beloning echt wel. En als je iemand anders het goede gunt, dan komt het ook echt jou kant uit. Oordeel niet over een ander als je het fijne er niet van af weet.

Laat mensen gewoon hun eigen ding doen, bemoei je niet met andermans zaken en communiceer als je iets niet snapt. Maar dan wel vanuit een vragende positie in plaats van de alwetende. En als we allemaal ons best doen, dit de jeugd meegeven, dan komt het zeker goed. Zo, Zus is uitgesproken, gaat ze nu weer verder met de orde van de dag, werken aan haar toekomst. En ik weet dat er heel veel mensen zijn die dit wel doen, maar hopelijk is dit een wake-up call of een reminder voor de mensen die het niet doen of soms vergeten.

Volg Bij Zus op FacebookInstagram en/of Pinterest voor meer updates en kijkjes achter de schermen!

P.s. bewaar de kerstkaarten voor wat moois, daar zijn het tenslotte kerstkaarten voor!

Volg:

1 Reactie

  1. oma
    december 18, 2019 / 8:21 am

    Hier ben ik het mee eens, Kelly. Jaloezie is akelig, en roddelen helemaal fout. Jammer genoeg komen sommige mensen daar wat laat achter. Maar het “waarom” weet je ook niet. Denk dan maar gauw: het zij zo! Een fijne dag, Kel en een knuffel van oma xxx

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: