2   27
14   75
11   60
12   74
14   66
21   81
8   53

Een beetje overspannen

overspannen

Overspannen, iets wat ik al een keer mee heb gemaakt in combinatie met een depressie en een angststoornis. Na een jaar therapie was ik die gelukkig kwijt, maar de symptonen van overspanning zijn inmiddels weer terug. Iets waar best wat meer over gepraat mag gaan worden!

Op de radio

Afgelopen vrijdag was ik mee op de vrachtwagen, dat kon je ook lezen in de 365 plates. Op de terugweg hadden we 3fm op staan en hoorde ik het verhaal van Sander bij Sander & Frank. Ik luister niet veel 3fm maar blijkbaar had hij er een tijdje uit gelegen en vrijdag vertelde hij waarom. Hij was overspannen, niet door negatieve dingen, maar door positieve dingen die ook energie kosten. Ook vond hij dat er maar weinig over werd gesproken, ook door mensen die er op jonge leeftijd last van hebben. Ik hoorde herkenning en vond het niet verkeerd om eigenlijk ook mijn verhaal te vertellen, maar dan op mijn eigen plekje.

Hoe het begon

Het begon eigenlijk in april vorig jaar. We waren druk bezig met ons huis, waarvan ik de verhalen heb gedeeld in “Onderweg naar ons huis“, die ik overigens volgende week ga afsluiten. Er waren belangrijke afspraken, bezichtigingen en veel spanningen. Ook in de familie waren bepaalde dingen niet altijd even makkelijk en de een praat er beter over dan de ander. Het was zwaar, maar gaaf om mee te maken! Maar daarnaast moest school natuurlijk ook gewoon normaal verlopen.

Begin juli ontvingen we de sleutels en gingen we aan de slag met de verbouwing. Daar waar eigenlijk heel veel op mijn schouders viel.Doordeweeks had ik ondersteuning van mijn familie en vrienden, maar de beslissingen nam ik. En de eerste discussies voerde ik ook. Daarnaast was ik ook het contactpunt voor bedrijven, want dat ging anders echt niet. 3 weken heeft Kenneth mij er volledig bij kunnen ondersteunen, maar daarna moest hij ook weer gewoon iedere dag de weg op. Er kwam een behoorlijk grote verantwoordelijkheid op mij af, helemaal niet erg. Ik vond het erg leuk om te doen, maar het was onbewust slopend.

September

Het werd september. We woonden samen en nu kon de pret voor het eerst beginnen! Daarnaast begon ook mijn stage. De eerste weken was het nog best lastig om het huishouden te combineren met het full time naar stage gaan. Uiteindelijk vond ik daar wel mijn weg in. Maar op stage liep het niet bepaald simpel. In eerste instantie had ik geen pauzes, ik werkte als een gewone werknemer en moest blijven vlammen. De sfeer daar was een drama, en dat maakt het heel moeilijk. Ik werd er ziek van, en kreeg ook lichamelijke klachten. Tijd voor de huisarts!

Ik ging naar hem toe omdat ik veel haaruitval had, moe was, weinig meekreeg en onwijs huilerig was. Ik kon niks meer hebben. En daar waar school en stage het verweten aan mijn vernieuwde privé situatie kwam mijn huisarts met de verlossende woorden. Het lag niet aan mijn privé situatie, ik moest er alleen rekening mee houden dat positieve energie ook energie kost. En ook dat kon teveel worden.

Het verloop

Het verloop om weer terug bij mezelf te komen verliep niet goed. Ik ben mezelf in de loop van de stage een beetje kwijt geraakt. Eveneens de passie voor het vak. Met vrije dagen en back up van Kenneth en thuis kreeg ik het voor elkaar om de 20 weken stage uit te zitten. Alleen ging het daardoor met mij wel wat meer achteruit. Het is moeilijk om jezelf te blijven, als je langer in een omgeving zit die je niet of minder accepteert om wie je bent en je ook abnormaal, zonder respect behandelt.

Het heeft ervoor gezorgd dat ik nu nog steeds niet de oude ben en weinig kan hebben. Ik heb last van driftbuien zoals ik ze toen ik  klein was ook had. Het gebeurt me gelukkig alleen thuis, als het me teveel wordt, dan schreeuw ik, moet ik huilen en daarna trekt het weer weg. Het is niet gevaarlijk of zo, het is gewoon echt boosheid die eruit moet. Stukje bij beetje krijg ik het weer beter in de hand en heb ik er ook minder last van. Ik krijg alleen nog steeds niet alles mee, en ben soms even “weg”.

Eigenlijk heb ik van alle symptomen wel last of last gehad. Niet leuk, maar dat is de reactie van je lichaam als je er niet naar (kan) luistert.

overspannen

De terugweg

Momenteel ga ik weer naar school. Dat zorgt voor vrije tijd die heel belangrijk voor me is. Alleen maar leuke dingen doen, en gezelligheid. Ik kan daar mijn energie uit putten. Nu ik vakantie heb merk ik al helemaal dat ik er last van heb (gehad). Het is te merken aan kleine dingen. Ik verwerk bepaalde gebeurtenissen in mijn dromen, ben vrolijker en kan weer beter met dingen omgaan. Eigenlijk komt langzamer zeker de oude Kelly weer terug. Dat duurt even, maar dat geeft niks. Daarom dat ik mijn vakantie heb ingepland met alleen maar leuke dingen. Maar ook met de gedachtegang dat positieve dingen ook energie kosten.  Dus ik wil eigenlijk een dag, waarbij ik gewoon ga zien wat ik ga doen. Dat moet wel lukken!

Het is niet fijn om weer hier door heen te gaan. Maar het hoort erbij en gelukkig weet ik met ervaring uit het verleden er zelf mee om te gaan. Ik heb er geen professionele hulp bij nodig, de handvatten ken ik feilloos! En dat zelfde geldt voor mijn familie, en die zijn er altijd ! Dit is trouwens ook niet voor een “oh wat zielig, kijk mij nou”, nee het punt hieruit is dat ik ook vind dat er meer openheid in moet komen! Je hoeft je niet te schamen als het je even niet meer lukt. Je kunt niet alle ballen tegelijk hoog houden en dat moet ook nergens voor nodig zijn.

Hebben jullie al eens zoiets mee gemaakt ?

Volg:

6 Reacties

 1. Dorothé
  februari 28, 2017 / 9:06 am

  Xxxxx
  Ev’rythings gonna be alright
  Trots op je

 2. Dorothe
  februari 28, 2017 / 9:35 am

  Heel bekend net hersteld van burn out maar soms is een dagje niks heerlijk

  • Ballontraebay
   februari 28, 2017 / 11:14 am

   Klopt mama ! Dankjewel xxx

 3. oma
  februari 28, 2017 / 12:09 pm

  inderdaad overkomt dit heel veel mensen en het wordt ook vaak onder “levenservaringen” benoemd. Meestal kom je er sterker uit en dat ervaar je nu ook. Je komt er zelfs krachtig “voor” uit, Kelly! Het komt helemaal goed xxxx oma

  • Ballontraebay
   februari 28, 2017 / 12:10 pm

   Zeker weten oma! Xxxx

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: