2   27
14   75
11   60
12   74
14   66
21   81
8   53

Eindexamen stress (+tips!)

eindexamen

Het is de periode van het eindexamen. Een spannende periode die iedereen op hun eigen manier ervaart. En ook ik ben bezig met de eindexamens en ook ik ervaar er wel wat stress van. 

Eindexamen stress

Ik kan me nog goed herinneren dat ik ongeveer 6 jaar geleden in die positie van middelbare scholier stond. Het was heel spannend, maar gelukkig wist ik wel dat er een einde aan zou komen. Zelf maakte ik toen der tijd gebruik van examenbundels, die waren echt mega handig met geschiedenis!

En nu zit mijn jongste zusje, Jill, in de eindexamens! En natuurlijk is dat best spannend. Ze werkt keihard, ze staat er goed voor en nog zit er wat stress in de lucht. Volgens mij heeft ze er inmiddels 3 op zitten en van 2 van de 3 kwam ze thuis met een zwaarder gevoel. Zo sneu! En dat is eigenlijk het laatste wat je moet doen!

Ook ik zit in de eindexamens dit jaar, of ja eindexamens, momenteel moet ik nog 6 examens afronden. En dan zitten alle examens erop. Maar ook die vind ik zelf best spannend. Iedere dag sta ik op met het idee, chips, nog steeds 6 te gaan. Nu hoef ik me technisch gezien niet druk te maken, want als het goed is hoef ik ze niet allemaal te halen om te doen slagen. Maar ja het is wel zo fijn als ik voor alles een voldoende heb. Dus daar ga ik ook voor! Maar dan krijg je ook wat stress.

Tips tegen de stress

eindexamen

Maar stress heeft eigenlijk niemand echt nodig bij examens of eindexamens. En daar heb ik wat kleine tips bij gezocht om het tegen te gaan. Want het is heel logisch als je spanning ervaart, maar je kunt het ook tegen gaan. Of op z’n minst proberen te verhelpen.

Tip 1: Maak een bewust leermoment, zodat je ook echt weet dat je hebt geleerd.

Tip 2: Zorg voor voldoende pauzes! Je kunt wel aan een stuk door verder willen knallen, maar op een gegeven moment is de spons in je hoofd vol. Dus neem bijvoorbeeld na ieder half uur 5 minuten pauze. Even een moment voor jezelf.

Tip 3: Heb vertrouwen in jezelf! Deze vind ik het belangrijkst en helpt mij ook iedere dag. Zeg tegen jezelf “ik heb vertrouwen in mezelf, ik kan dit”. En als je jezelf dat iedere dag vertelt begin je het op een gegeven moment te geloven. Of het geeft je een beetje vertrouwen. Mij helpt het iedere dag!

Tip 4: Als je examen voorbij is, ga dan niet zitten doem denken. Ben blij dat je het hebt gedaan en ga er verder niet te lang over denken. Het is een momentopname en wat het resultaat is zie je over een paar weken wel. Op links en door naar het volgende. Maar vergeet niet tip 2! Ook even een momentje voor jezelf inplannen om op adem te komen.

Uiteindelijk komt het altijd goed! Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt, ook als je een ander examen hebt. En voor alle scholieren die momenteel hun eindexamen doen, heel veel succes! You can do it!

Volg je me al via FacebookInstagram en/of Twitter? Zou ik heel leuk vinden!

Volg:

2 Reacties

  1. oma
    mei 17, 2018 / 8:04 am

    weer goed geschreven Kelly. Examens geven altijd wat spanning/stress. Het mag niet naar de verkeerde kant overheersen, een beetje stress is vaak heilzaam. Succes voor Jill en natuurlijk ook voor jou en, zoals jij ook schrijft, voor alle kandidaten! Een fijne dag en succes meis! Groetjes oma xx

  2. Dorothé
    mei 17, 2018 / 8:18 am

    Goede blog meis klopt als een bus toptips xxx

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: