0   31
20   43
19   52
0   26
15   58
20   75
20   55

Koken op inductie, mijn ervaring!

inductie

4 jaar geleden wisten Kenneth en ik één ding zeker aan dit huis.. De keuken moest eruit! We kozen voor een inductie kookplaat in plaats van een kookplaat op gas. Iets waar ik in het begin enorm aan heb moeten wennen, maar nu eigenlijk alleen maar heel blij mee ben!

bouwkundig
Een van de eerste ontwerpen toen.

De keuze om voor inductie te gaan kwam eigenlijk meer uit noodzaak. De keuken ging eruit en we wilden binnen een niet al te lange tijd een nieuwe keuken laten plaatsen. We ontworpen er een bij Ikea, maar al snel kwamen we erachter dat als we gas wilden we deze ook zouden moeten verleggen. Een klusje dat het beste door een erkend iemand kan worden gedaan, wat je niet 1,2,3 doet en wat ook genoeg geld kost. We besloten voor inductie te gaan. Daarvoor moesten we een aparte stroomgroep maken, maar daar hadden we sneller iemand voor dan voor het gas.

Investeer in inductie kookpannen

inductie

Omdat ik van huis uit op gas had gekookt, was het voor mij enorm wennen om op inductie te koken. Allereerst kun je niet zomaar iedere willekeurige pan nemen, je hebt pannen nodig die geschikt zijn voor inductie. Gelukkig zie je die steeds meer in verschillende winkels, maar je moet er rekening mee houden dat je toch een kwalitatief goede inductie pannenset neemt. Wat dat aan gaat hebben we ons nu al regelmatig in de vingers gesneden. Zo kocht ik bijvoorbeeld in het begin mooie rode pannen van de Albert Heijn. Want dat paste mooi bij de rode accenten in de keuken.. Binnen no time stonden de pannen bol, precies wat je niet moet hebben bij een inductie kookplaat. De pannen moeten vlak zijn. Daarom wil ik je ook echt op het hart drukken om hierin te investeren. Ik heb een wokpan van een kwalitatief beter merk en die werkt super op onze inductie. En in de overige kookpannen moeten wij nog een keer gaan investeren.

De standen leren kennen

inductie

Daarnaast moet je ook goed kijken op welke stand je de pit zet. Wij hebben 9 standen en een powerstand. Nu vind ik het super handig, maar in het begin brandde mij alles aan. Dan had ik de kookpit veel te lang te hoog en voor ik het wist was alles verbrand. Misschien ook dankzij de pannen. Inmiddels weet ik dat ik op stand 8,9 of power het water laat koken en vervolgens hem terug moet zetten op stand 6 of 7 om hetgeen verder te laten koken zonder dat het overkookt. Wanneer ik ga bakken laat ik de boter smelten op stand 8, met 8 of 7 bak ik het product aan en vervolgens laat ik het door bakken op 6. Zo weet ik bijna zeker dat het mij niet aanbrand. Als ik iets wil laten sudderen zet ik de kookpit stand meestal tussen 3 en 5. En op 1 en 2 kan ik het gerecht warm houden. En wanneer ik de plaat uitzet blijft het “pitje” nog een tijdje warm, waardoor het niet super snel afkoelt. Nu ik de boel onder de knie heb ben ik er heel blij mee. Soms heb ik zelfs het idee dat ik met inductie sneller kan koken dan met gas.

inductie

Makkelijk schoon te maken

Het laatste wat ik heel fijn vind is dat je hem super snel en makkelijk schoonmaakt. Ik ben de Swedish Chef in de keuken. Ik vind het heerlijk om te kokkerellen, te rommelen en nieuwe dingen te proberen, maar ook knoeien tijdens het koken kan ik als de beste. Met wat warm water, een beetje zeep en een doekje heb je de plaat binnen no time schoon. En mocht het een keer iets meer zijn aangekoekt, omdat ik net iets te lang ben blijven zitten na het eten, dan gebruik ik Dasty of Dettol met wat keukenpapier. Werkt prima! Daarna nog even met een droge theedoek eroverheen en hij ziet er weer uit als nieuw.

Het gerecht dat ik tijdens de foto’s maakte. Mie met Oosterse roerbakgroente en rookworst. Voor meer inspiratie kun je kijken in de keuken!

Wat ik ook handig vind, niet voor nu, maar wel voor later: het kinderslot! Je weet maar nooit als Olaf een keer komt bakken en hij per ongeluk aan de plaat komt.. Er is inmiddels ook keuze genoeg in de soorten inductieplaten en er zijn ook aardig wat handige tools bijgekomen, zoals een adapter pannetje. Die wil ik zeker nog een keer toevoegen aan onze pannenset. Ik ben benieuwd, op wat voor kookplaat bereid jij je gerechten?

Volg Bij Zus op FacebookInstagram en/of Pinterest voor meer updates en kijkjes achter de schermen!

Dit artikel bevat een samenwerking in de vorm van een link. Dit doet verder niks af aan mijn mening. Samenwerkingen gebeuren alleen als ik er 100% achter sta.

Volg:

2 Reacties

  1. oma
    juni 30, 2020 / 6:56 pm

    wij hebben nog steeds gas, maar wel fijn om het zo te lezen, hoe je moet wennen aan inductie en dat het niet zo moeilijk is om over te stappen. Goed beschreven, Kelly de kok. Fijne avond, groetjes en een knuffel van oma xxx

  2. Linda
    juni 30, 2020 / 7:33 pm

    Wat een goede tips en dat recept ga ik een keer maken!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: