2   28
14   75
11   60
12   74
14   66
21   81
8   53

Vervolgopleiding Manager Transport en Logistiek

Vervolgopleiding Manager Transport en Logistiek

Een geweldig leuke opleiding is de MBO opleiding Manager Transport en logistiek. Maar wat het inhoud, waarom ik er voor koos en waarom ik het zo leuk vind, leg ik je graag uit! En ik wil je nog wat meegeven over keuzes maken.

Ter informatie: Dit artikel is vooral voor jongeren bestemd die moeten kiezen voor een vervolgopleiding en het oog hebben op Manager Transport en Logistiek. Maar natuurlijk ook voor hun ouders en geïnteresseerden. Het is geschreven uit het hart van een ex studente die graag haar ervaring deelt. Niet commercieel gericht, puur om te informeren, motiveren, adviseren als een soort van zus.

Waarom Manager Transport en Logistiek?

Laat ik beginnen bij het begin. Waarom koos ik voor de opleiding Manager Transport en Logistiek? Of waarom koos ik überhaupt voor deze sector? Hiervoor citeer ik graag een stukje uit februari 2016!

Februari 2016

Heel vroeger wilde ik verloskundige worden, daarna kwam ik in aanraking met websites bouwen en photoshop. Dat resulteerde in het idee om webdesigner te worden. En dat hield ik vol tot 4 VMBO. Toen ik veel ging werken kwam ik met de transport en logistiek in aanraking. Ik ging vaak mee met het busje spullen wegbrengen. En dat zorgde ervoor dat ik dat ook wilde.. En eigenlijk is daar mijn passie begonnen.
Ik wilde ook een baan waarbij je veel vrijheid had en veel mocht rijden. Dus koos ik ervoor om vrachtwagenchauffeur te worden. Maar mijzelf kennende wilde ik meer, dus besloot ik om de opleiding Manager Transport en Logistiek te gaan doen. Zo kon ik later met Kenneth een transportbedrijf opzetten. En dan zou ik mijn rijbewijzen nog een keer los halen.

Wat mij zo fascineert

Manager Transport en Logistiek

Wat mij zo fascineert is dat je met ieder stukje dat je doet in de cirkel van leverancier naar klant meehelpt. Ik vind het een ontzettend gaaf idee dat ik meehelp in de cirkel, door bijvoorbeeld een pallet met de vrachtwagen naar Schiphol te brengen, waarna hij per vliegtuig wordt verzonden naar bijv. Engeland of Egypte. Of een containerschip dat vanuit de andere kant van de wereld containers naar hier brengt.
Ik ben behoorlijk nieuwsgierig. Dus ik wil altijd graag weten wat er nou in die trailer zit, of in de container, of in het vliegtuig. Ik begin al te stuiteren bij het idee dat iets van zo ver weg, nu zo dichtbij is.

En waarom ik dan zo hou van vrachtwagens? Ik hou van kinds af aan al van rond rijden. Heerlijk rustgevend. En je komt bij verschillende soorten bedrijven op verschillende plaatsen! Je ziet zoveel meer, en dat vind ik dus super gaaf.

En dat vind ik het dus nog steeds. Het is machtig mooi om alles van A naar B te zien gaan en de stappen er tussen te mogen ontdekken. Dat er ook een stukje karakter bij komt kijken stond voor mij toen nog niet zo vast als nu. Ik weet nu ook dat ik het anders zou moeten doen, maar dat geeft niks, daar is het ervaren voor.

De opleiding Manager Transport en Logistiek MBO 4

Manager Transport en Logistiek niveau 4 is een BOL opleiding. Dat houdt in dat het grootste deel van de opleiding op school plaats vind. Ieder jaar ga je een bepaalde periode op stage en daar doe je de praktijkervaring op. Op zowel school als op stage vinden examens plaats. Hoe deze precies in zijn werk gaan weet ik helaas niet, want de wetten en eisen zijn veranderd. En daarmee zijn de examens ook aangepast. Hierover zou je navraag kunnen doen bij de scholen.

Op school

Naast de vakgerichte lessen krijg je ook nog les in Nederlands, Engels, Duits en rekenen. De vakgerichte waren voor mij altijd favoriet. Dan leerde je weer wat meer bij over financiën, warehouse, belading etc. En daarnaast hadden we heel veel projecten. Denk maar aan tenderen, een douane project, de uitdaging VenloStormt en de samenwerking met Duitsland. Het is echt een brede opleiding, je wordt niet voor maar één ding opgeleid en onthoudt goed dat deze opleiding meer inhoud dan vrachtwagens alleen!

De toekomst

Er staat een mooie toekomstomschrijving op de website, maar naar mijn mening geeft deze nooit veel duidelijkheid over de beroepen die het geeft. Als je wilt kijken naar beroepen moet je denken aan bijvoorbeeld transportplanner, warehouse coördinator, customer service, declarant, expediteur, assistent transport coördinator en zo groei je dan door naar de management functies. De kantoorbaantjes binnen de transport eigenlijk, maar in principe wel de basis van de transport en logistiek wereld.

Mocht je nou meer informatie willen krijgen over de opleiding en de kosten, dan verwijs ik je door naar de website van Gilde Opleidingen. Daar staat alles keurig genoteerd. En voor meer informatie over Transport en Logistiek raad ik je Youtube aan, er staan zoveel filmpjes op. Je krijgt er een veel beter beeld van.

De keuze tip!

keuzeproces

Ik kwam de quote “Find your fire” tegen, precies een quote wat ik nodig had. Want wat ik iedere open dag en iedere voorlichtingsavond probeer te doen is inspireren. Zoek hetgeen waarvan jouw hart sneller gaat kloppen, waarvan het vuurtje in jou gaat branden. Dat is namelijk (op dat moment) de juiste keuze! Wat er dan later gaat gebeuren, dat maakt niet uit. Maar ga voor het geen waarvan dat lichtje in jou gaat branden. Waar je uren, misschien wel dagen over kan praten. Waar je alles over wilt weten en waarin je nooit bent uitgeleerd.

Deze heb ik geciteerd uit een artikel dat ik vorig jaar schreef over keuzes maken. En ik hoop oprecht dat je die ook even leest. Dat artikel vind ik namelijk het allerbelangrijkst. En daarin staan en paar adviezen die ik je heel graag wil meegeven.

Dit artikel heb ik puur geschreven om een beeld te creëren van wat het allemaal inhoud. Ik ben dan ook blij dat ik mijn diploma heb, en mijn ervaring met jullie kan delen, ondanks dat ik er nu op een andere manier iets mee doe.
Ik hoop oprecht dat je wat hebt gehad aan mijn verhaal. Laat het me zeker weten en schroom niet om vragen te stellen. Indien ik ze niet kan beantwoorden weet ik vast wel iemand die het wel kan.

Als manager transport en logistiek jouw vuurtje is dan juich ik dat alleen maar toe. Het is een geweldige leuke opleiding, gevarieerd, uitdagend, vernieuwend en zicht op een baan in de toekomst. Oh, en vergeet niet dat er nog veel andere logistieke opleidingen zijn die erg leuk zijn! Oriënteer en volg je hart!

Volg je me al via FacebookInstagram en/of Twitter? Zou ik heel leuk vinden!

P.S. 18 november 2018 is er weer een open dag, ik raad je echt aan om eens in Venlo te komen kijken wat het inhoud. En het is altijd gezellig!

Volg:

2 Reacties

  1. oma
    november 14, 2018 / 8:21 am

    Een duidelijk geschreven stuk over de opleiding, die je zo boeide. Een fijne dag en liefs van oma! xx

  2. Roos Smeets
    november 15, 2018 / 2:28 pm

    Toppie uitleg .

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: