2   26
14   75
11   60
12   74
14   66
21   81
8   53

“Om-denken” bij een paniekaanval

paniekaanval

omdenken
Hi ! Paniekaanvallen hebben we allemaal wel eens. De een heeft ze regelmatig, de ander zo nu en dan. Ik heb er wel vaker last van. Niet met regelmaat gelukkig, maar zo nu en dan, steekt het nog wel eens de kop op. Maar hoe ga je nu eigenlijk met zo’n paniekaanval om, of beter gezegd hoe ga ik er mee om ? 

Allereerst, wat is een paniekaanval ? Dit heb ik even van Wikipedia geplukt:

Een paniekaanval is een uiting van intense angst die meestal plotseling begint en niet erg lang duurt (doorgaans enkele minuten tot een half uur). De symptomen zijn onder andere beven, sterk zweten, pijn in de borst, hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid, een tintelend gevoel (meestal in handen of benen), benauwdheid en hyperventilatie. Verder treden mogelijk sterke vecht- of vluchtreacties en depersonalisatie op.

Van jongs af aan heb ik wel vaker last van paniekaanvallen. Vroeger waren ze heftig, toen waren ze er weer niet en toen ik in de puberteit kwam weer wel. En tegenwoordig heb ik er weer regelmatig last van, niet heftig, maar leuk is het niet.

Mijn probleem

Ik heb die aanvallen wanneer ik op de fiets naar stage zit. Eerst heb ik last van hyperventilatie, daarna krijg ik bijna een  huilbui en vervolgens heb ik door het harde fietsen zoveel slijm (klinkt niet lekker, maar het is zo) opgebouwd, dat ik er bijna in stik. Nu blijven ze gelukkig enigzins stabiel, vroeger barstte ik in huilen uit en reed weer terug naar huis. Dat heb ik gelukkig niet meer, maar hoe ga ik nu dan met die angstgevoelens om ?

 photo pallettafel_zpspkkmm4cj.jpg

Oplossing

Toen ik mama laatst vertelde dat ik er weer behoorlijk veel last van had, en het me buikpijn bezorgde om naar stage te gaan, bracht ze me op een idee. Ga in je hoofd je huis inrichten. Dat is namelijk iets waar ik heel vrolijk van word, en waar ik erg naar uitkijk. Zo heb ik afgelopen week de begane grond in mijn hoofd ingericht, en gisteren een paar kamers boven.

Het klinkt voor sommige wellicht heel gek, maar het helpt wel. Je gaat denken over dingen die je leuk vind, dingen waar je naar uitkijkt. Door je gedachtes te verzetten hou je je niet meer bezig met je angsten. Je focust je op het leuke, mooie, goede, waardoor onderliggende gedachtes en de gedachtes die je zo hebt, het zwijgen worden opgelegd. Het is gewoon om-denken, je gedachtes buigen naar wat beters.

Ik hoop dat ik hiermee mensen kan inspireren om dit ook te doen wanneer je je naar voelt. Wie weet inspireert het je wel, je hoeft natuurlijk geen huis in te gaan richten. Maar wie weet wil je ooit nog een boek schrijven, of een Sims familie maken, of een bucketlist van dingen die je graag nog wilt doen, je kunt het zo gek niet bedenken, als het er maar voor zorgt dat je gedachtes om worden gezet naar iets positiefs! Hebben jullie ook wel eens last van paniekaanvallen ? En wat doen jullie hiermee ?

Liefs,
Kelly

Volg:

6 Reacties

 1. oktober 6, 2015 / 9:24 am

  Wat een origineel idee om je huis in gedachten in te richten! Zo buig je de paniekerige gedachtes om in een andere richting. Ik vind het een goede tip!

  • Kelly
   oktober 6, 2015 / 5:29 pm

   Precies! Dankje!

 2. oktober 6, 2015 / 7:11 pm

  Ik heb gelukkig nooit last van paniekaanvallen, maar het lijkt me wel vervelend voor je zeg. Wel een goed idee van je moeder om dan in je hoofd je huis in te gaan richten, zo gaan je gedachtes inderdaad wat de andere kant op! 🙂

  • Kelly
   oktober 6, 2015 / 7:37 pm

   Ze zijn niet heel handig, maar gelukkig merk ik wel al verbetering :)!

 3. oma
  maart 9, 2017 / 8:32 am

  wat ook goed werkt is “relativeren”, maar dat leidt misschien nog wat minder af voor jou. Dat komt na jaren wel!
  Een fijne dag Kelly, liefs oma

  • Ballontraebay
   maart 9, 2017 / 3:35 pm

   Klopt oma! Hetzelfde ! Liefs

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close Me
Looking for Something?
Search:
Post Categories: