2   8
6   15
7   36
4   20
2   30
12   34
7   37

Recept: zuurkoolschotel naar mijn tante

Zuurkoolschotel

De koude dagen zijn in zicht, tenminste als we de nieuwsberichten moeten geloven.
En bij koude dagen horen voor mijn gevoel lekkere stamppotten en ovenschotels.
Vandaag deel ik een recept dat ik al weken geleden met jullie wilde delen, namelijk zuurkoolschotel, naar het recept van mijn tante!

Rode koolschotel

rode kool ovenschotel

Ik weet niet of jullie het je nog kunnen herinneren, maar een tijdje geleden maakte ik het recept voor rode koolschotel. Dat kwam doordat de zuurkool die ik gepland had over de datum was. Een kleinigheidje zullen we maar zeggen. Deze week had ik een vriendin te gast en die bleef eten. Een goede gelegenheid om nog eens die zuurkoolschotel te gaan maken die ik gepland had. Dus zo gezegd, zo gedaan! En hij smaakte heel goed, dus leek het me leuk om het recept hiervoor ook met jullie te delen. Dit recept heb ik trouwens niet zelf bedacht, het komt van mijn tante Tilly af. Dus bedankt tante Til!

Zuurkoolschotel naar het recept van mijn tante

Goed voor minimaal 4 personen.

Wat heb je nodig?

  • Puree van 1,5 kg aardappelen
  • 600 gram gehakt
  • 500 gram zuurkool
  • Blik ananasstukjes
  • Paneermeel
  • Boter

Wat moet je doen?

Verwarm de oven voor op 220 graden. 

In de tussentijd maak je alvast de puree zoals je dat normaal zou doen. Ik gebruikte kruimige aardappelen die ik 20 minuten deed koken en vervolgens met boter en melk tot een puree stampte.

Ook bak je het gehakt rul en kruid je die naar wens. Ik nam rundergehakt en kruidde deze met peper, zout, kerriepoeder en knoflookpoeder. 

De zuurkool spoel je een beetje af en kook je vervolgens 5 minuten met wat water (niet een glas, zoals ik dat deed). 

En als laatste vet je een ovenschaal in met wat boter.

Wanneer je al het voorbereidend werk klaar hebt begin je met de opbouw van de schotel.

Je begint met een laagje puree. Vervolgens doe je daar het rul gebakken gehakt overheen. Na het gehakt komt de zuurkool, ook die verspreid je weer over de hele schaal. Over de zuurkool verspreid je de stukjes ananas en 4/5 eetlepels ananassap. En daarna dek je het geheel af met nog een laagje puree. 

Voor een krokant korstje kun je wat paneermeel over het geheel strooien met wat blokjes boter daaroverheen verspreid. Ik gebruikte als paneermeel 2 beschuitjes, dit gaat ook prima!

Daarna mag de schaal de oven in en is het wachten tot het geheel een goudbruine korst heeft. Ik maakte ernaast nog een rookworst warm en daags erna speklapjes. Ook erg lekker voor erbij. 

En zo heb je een lekkere zuurkool schotel voor de gure dagen die gaan komen.
Houden jullie ook zo van stamppotten en ovenschotels met het koudere weer?

Volg je me al via FacebookInstagram en/of Twitter? Zou ik heel leuk vinden!

Volg:

2 Reacties

  1. José
    januari 16, 2019 / 2:31 pm

    Ga ik ook eens proberen. Lijkt me heel lekker. Ger is niet zo van warme ananas maar ik probeer het toch. Gr xxx

  2. oma
    januari 16, 2019 / 6:58 pm

    Een heel aardig recept, maar ik gebruik i.p.v. ananas, appelstukjes en die kook ik met de zuurkool mee, dat smaakt er ook prima bij. Ovenschotels zijn meestal ook lekker. Groetjes oma xx

Laat hier een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.